История

Дакс-96 е създадена през 1994 година.

 

През 1994 година  Дакс-96 става изключителен представител на Борския стъклозавод -  Русия. Тогава фирмата започва своята дейност с продажба на плоско флоатно стъкло за строителния бранш.

 

През 1995 година фирмата вече има собствен склад с площ от 1200 кв.м., който е първият частен склад за стъкло в България.

 

През 1998 година фирма Дакс-96 полага началото на едно дългосрочно и успешно сътрудничество с едни от най-големите производители на стъкло в света - компаниите AGC /Glaverbel/ и Pilkington.

През същата година Дакс-96 започва работа с френската компания TREMCO, производители на консумативи за изработка на стъклопакети - бутил, хотмелт, полиуретан, суигъл стрип.

 

 

През 2000 година Дакс-96 започва работа със словенската фирма ТКК - производители на консумативи за стъкло и стъклопакети, италианската фирма Profilglass - производители на дистанционери за стъклопакети и фирма Bohle - немска компания, лидер в бранша за машини и инструменти за работа със стъкло. През същия период фирмата става представител на: италианските фирми Glaston /Z.Bavelloni/ - лидер в производството на машини за обработка на стъкло и линии за закаляване, Polyglass, Stefiglass, Maver - производители на машини и съоръжения за производство на стъклопакети и RBB - производители на съоръжения за работа със стъкло.

 

През май 2000 година започва строеж на складово-административната сграда  на фирмата в София.

 

 

През 2005 година стартира изграждането на производствена база за обработка на стъкла и огледала за строителната и мебелната промишленост.

 

През 2006 година базата е оборудвана с техника с марките Bavelloni, Bussetti, Polyglass – световни лидери в производството на машини за обработка на стъкло.

 

През 2006 година компанията стартира работа и с немската фирма Reinhardt-Technik - производител на двукомпонентни екструдери за заливка на стъклопакети с полиуретан, полисулфид или силикон.

 

През 2006 година фирмата започва работа и с ново построения завод на SiseCam, в България - Тракия Глас.

 

2007 година приключва и строежа на най-новата част от складово-производствената база в гр. София. Общата квадратура на складовата площ се увеличава на 3500 кв.м.

 

В началото на 2011 година фирмата открива склад и в град Пловдив с площ от 800 кв.м.

 

През 2012 година фирмата обновява и разширява производството си с джъмбо линия за рязане на монолитно и ламинирано стъкло, линия за кантиране и линия за ламиниране.

 

През 2014 година фирмата разширява производството си с линия за закаляване и огъване и CNC център за обработка.

 

През 2015 година се инсталират нови машини за матиране, пробиване и боядисване.

 

2017 година приключва стоежа на разширение към производствената база на Дакс-96 в София, също се инсталират линия за сито-печат, линия за кантиране и автоматична машина за заобляне. Също така през 2017 година се отваря склада на фирмата в Бургас.

 

През 2019 година производството на фирмата се разширява с нови вертикална кантираща машина с пречиствателна система за вода, кранова система с повдигателно вакуум устройство, автоматична вертикална пробивна машина, линия за ламиниране и вертикална миялна машина.