Цветни стъкла

Технологията на производство на цветни стъкла е аналогична на тази при безцветния флоат, като в началото на производствения процес, към основните суровини се прибавят метални оксиди, които придават съответния цвят на стъклото - зелено, синьо, сиво, бронз.

 

Освен функцията си в естетическа насоченост, цветните флоатни стъкла са предназначени основно за намаляване на слънчевата топлина, UV лъчите и отблясъците вътре в сградата.

 

Цветните флоатни стъкла постигат своите характеристики чрез абсорбиране на слънчевата енергия и затова понякога това стъкло се нарича топло абсорбиращо стъкло. Това качество на топло поглъщане означава, че стъклото е  под термично напрежение, така че някои по-дебели или по-тъмни продукти може да се наложи да бъдат закалени, за да се избегне счупване от термичен стрес.

 

Цветните стъкла могат да бъдат обработвани, закалявани, ламинирани, огъвани и използвани в стъклопакети.

 

  • Сивото стъкло се характеризира с ниска пропускливост на светлина и добър контрол на слънчевата топлина и отблясъци.
  • Бронзовото цветно стъкло е предназначено за намаляване на слънчевата топлина и отблясъци, но и да осигури по-висока пропускливост на видима светлина отколкото сивото стъкло.
  • Зеленото стъкло първоначално е използвано за автомобилни приложения, тъй като има много висока пропускливост на светлина. Съвременните зелени нюанси предлагат по-добри соларни показатели с по-добра пропускателна способност на светлината от сивите и бронзовите нюанси.
  • Тъмно синьото стъкло е алтернатива на сивото и бронзовото и има сходни показатели.
  • Светло синьото стъкло е идеално ако се изисква по-дебело стъкло с висока пропускливост на светлина.

 

Цветните  стъкла се използва за соларен контрол, тъй като те абсорбират повече топлина от прозрачното стъкло и излъчват по-голямата част от абсорбираната топлина навън с помощта на естествената конвекция.

 

Цветните стъкла намират приложение както в строителството, така и в интериора - производство на стъклопакети, мебели (плотове, маси, рафтове и др.), за преградни стени, парапети и др.

 

Възможни дебелини: 4мм, 5мм, 6мм, 8мм, 10мм, 12мм.

 

Стандартни размери: 3210х2250мм, 3210х6000мм.

 

Цветове: светло зелено, тъмно зелено, светло синьо, тъмно синьо, морско синьо, мастилено синьо, сиво, бронз.

 

Предимства:

  • Ниско ниво на светлинна рефлексия
  • Висок соларен фактор