Ниско емисионни стъкла

Ниско емисионното стъкло (Low-E) е прозрачно стъкло, което има микроскопично тънко покритие от метални оксиди. Това покритие позволява на слънчевата топлина и светлина да преминават в сградата. В същото време то блокира топлината да напуска помещението, което намалява загубата на топлина значително.

 

Има два вида ниско емисионно стъкла:

  • Нанасяне на покритие на линията на производство на стъкло (пиролитичен процес): това е безцветно стъкло, което се покрива с метален оксид чрез пиролиза, когато стъклото напуска калаената вана (при 650 ° С). Покритието затова е много устойчиво на механични повреди, и затова ниско емисионното стъкло може да бъде рязано, закалявано или ламинирано също както обикновеното стъкло без покритие. Това покритие е известно също като твърдо покритие.
  • Нанасяне на покритие извън линията на производство на стъкло (магнетронен процес): това е безцветно стъкло, което получава на една от повърхностите си сребърно покритие нанесено от магнитно подобрено катодно разпрашаване. Този тип ниско емисионно стъкло трябва да бъде използвано единствено в стъклопакет, с покритието от към вътрешната страна. То може да бъде закалявано и ламинирано. Това покритие е известно също като меко покритие.

 

Ниско емисионното стъкло е вид на изолационно стъкло, което увеличава енергийната ефективност на прозорци чрез намаляване на трансфера на топлина или студ през стъкло. Това означава, че през зимата къщата остава по-топла, а през лятото тя остава охладена.